O Liapor grupi

Liapor Grupa proizvodi lagane agregate (kuglice/granule/zrna) od prirodne gline koji se primenjuju u građevinskoj industriji, geotehnici i hortikulturi. Prirodna glina se uzima iz nalazišta nastalih u razdoblju Lias u epohi Jura i potom ekspandira u našim fabrikama u Nemačkoj, Austriji i Češkoj.

Liapor Grupa ima svoja predstavništva u 28 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija.

O fabrikama i proizvodnji

Proizvodnja u Liapor fabrikama svrstava se u ekološke, zahvaljujući visoko sofisticiranim uređajima za prečišćavanje, s vrlo malim procentom štetne emisije. 2006. godine, fabrika u Austriji je smanjila emisiju CO2 za 89,4%, i to je danas jedna od najčistijih proizvodnji u Evropi.

Kroz tehnološki usavršen proizvodni proces, glina se revitalizira, melje i oblikuje u granule i nakon postupka ekspandiranja peče na temperaturi od 1.100 - 1.200 C°. Ovako se dobija 50 vrsta agregata različite čvrstine i namene. U građevinskoj industriji Liapor proizvodi su predviđeni za upotrebu u laganim betonima, malterima i malterima za ubrizgavanje, u suvoj gradnji za nevezivne krovne i podne ispune i za ispune u zemljištu.

U hortikulturi, Liapor proizvodi se koriste kao dopuna zemlji, snabdevaju biljke vodom, čuvaju vlagu i podstiču njihov rast.